Thuja haag

Ze zijn de ideale manier om te zorgen dat je geen pottenkijkers hebt en ondertussen lekker veel groen om je heen hebt: haagplanten. Deze planten bouwen als het ware een soort muur langs je tuin, balkon of stoep. Een haagplant heeft voor veel mensen de voorkeur tegenover schuttingen omdat ze een natuurlijker uiterlijk hebben.

Als je een haagplant gaat uitkiezen, zul je zien hoeveel keuze er is op de markt. Voor je een keuze maakt, moet je voor jezelf bedenken wat je precies zoekt. Want de ene haagplant is de andere niet. De volgende aspecten van jouw tuin en toekomstige plant zijn belangrijk in je keuze. 

Liefdeshaag

Zon of schaduw

Wat voor tuin of balkon heb je? Hoeveel zon of schaduw krijg je elke dag? Het is nogal belangrijk voor jouw toekomstige plant of hij in de volle zon komt te staan of juist amper licht ontvangt. Niet elke plant kan goed tegen zon, terwijl andere planten weer snel sterven als ze te lang in de schaduw staan. 

Hoogte

Niet elke plant wordt even groot. Je zou denken dat een plant eindeloos doorgroeit, maar elke soort heeft een eigen maximale hoogte. Het is dus ook belangrijk hoe hoog jij de haag wil laten groeien. Wil je er nog overheen kunnen kijken? Dan is er keuze genoeg. Wil je liever een groene muur van drie meter? Dan is je keuze meer beperkt. 

Liefdeshaag

Onderhoud

Heb je groene vingers? Dan vind je het vast niet erg om meerdere keren per jaar aan de haag te werken. Ben je echter te druk of heb je geen zin in regelmatig onderhoud, dan zijn er genoeg planten waar amper iets aan hoeft te gebeuren.