Betonlook kent vele varianten. Een stuc voor in de badkamer of het toilet en voor meubels. Dat laatste daar houden wij ons mee bezig. Elke dag krijgen wij de vraag wat is het verschil tussen betonlook, betonstuc, beton cire en echt beton? We leggen je het uit.

Een betonlook tafel of salontafel is stoer, zeer stevig en past goed in een interieur met een industriële “touch”. Beton is ondanks dat het een echt ‘bouw’ product is strak van vorm en egaal van kleur waardoor het ook goed past in een modern en strak interieur.

Beton en betonlook kent veel toepassingen, variaties, kleuren en kwaliteitsverschillen. Meubels worden intensief gebruikt. Heel anders dan muren. Betonlook voor muren is dunner en minder geschikt voor bijvoorbeeld een beton cire tafelblad. Het beschermd goed tegen vocht en vlekken maar mist de hardere laag dat nodig is voor een tafelblad.

Echt beton

Echt beton is het meest geschikt voor buiten, betonlook niet. Voor meubels van echt beton met name voor binnen heeft het toch wat nadelen. Het maakproces is anders. Een betonblad wordt gegoten in een mal. Omdat het een dichte substantie is wat in de mal wordt gegoten is de kans op luchtbellen altijd aanwezig. Die kleine puntjes in het beton vinden de meeste mensen wel mooi maar het kan ook vaak net niet goed gaan waardoor het product niet het gewenste resultaat krijgt. Uitgehard beton heeft vaak scherpe randen en de randen brokkelen vrij snel af. Beton is kwetsbaar voor vlekken en bijvoorbeeld een hete kop thee.

Een ander nadeel: Beton is heel erg zwaar en hoe bevestig je een tafelpoot aan een betonblad? Het kan allemaal, maar het kan gemakkelijker.

Betonstuc of beton cire

Betonlook wordt gestuct. Vandaar ook de term betonstuc. Beton cire wordt het ook wel genoemd. De letterlijke vertaling van beton cire vanuit het Frans is gewreven beton. Cementmortel, kalk of microbeton wordt gemengd met een vloeistof en wordt op bijvoorbeeld MDF uitgewreven. Laag voor laag totdat het een steenachtig stuc of beton-achtig uiterlijk krijgt. Door meerdere goede lagen aan te brengen krijg je een harde laag met minder putjes van luchtbelletjes. Bovenstaande eigenschappen vinden wij het meest geschikt voor een beton cire tafel voor binnen. Een goede betonstuc kan de toplaag zo maken dat het op echt beton lijkt. Betonlook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *