Heb jij een kruipruimte onder je woning? Dan heb je er veel profijt van om deze goed te isoleren, ongeacht hoe klein deze ruimte is. Zonder isolatie trekken kou en vocht namelijk gemakkelijk vanuit de kruipruimte naar boven, direct je woning in. Gelukkig is het isoleren van een kruipruimte relatief eenvoudig, mits je de juiste materialen hebt. Lees hieronder daarom alles wat je moet weten over het isoleren van je kruipruimte!

Warme voetjes

Niets voelt zo vervelend als een ijskoude vloer, zeker in de wintermaanden. Alhoewel vloerisolatie natuurlijk ook een essentiële rol speelt, begint een aangename vloer eigenlijk bij het isoleren van de kruipruimte. Zonder isolatie trekt er namelijk kou vanuit de kruipruimte door de vloer, waardoor deze kil aanvoelt. Dat is zeker het geval bij een houten vloer, omdat deze veel gaten en kieren heeft. Deze gaten en kieren geven bovendien ook veel kans op vochtproblemen, wat weer invloed heeft op de keuze van het isolatiemateriaal.

Kleine of grote kruipruimte

Niet alleen de soort vloer, maar ook de grootte van de kruipruimte heeft invloed op welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor de kruipruimte. Wanneer de kruipruimte groot genoeg is om in te werken, kun je isolatiemateriaal tegen het plafond van de ruimte plaatsen. Daarmee isoleer je dus eigenlijk de onderkant van de vloer. Wanneer werken in de kruipruimte niet mogelijk is, kun je de vloer van de ruimte isoleren. Voor deze vorm van bodem-isolatie kun je het beste zogenaamde isolatieparels gebruiken, die je eenvoudig over de bodem van de kruipruimte strooit. 

Houten of betonvloer

Hout is een natuurlijk en werkend materiaal. Een kruipruimte met daarboven een houten vloer dien je daarom anders te isoleren dan een kruipruimte met een betonvloer. Voor een houten vloer kun je het beste een ademend isolatiemateriaal gebruiken, om de kans op vochtproblemen te verkleinen. Glaswol, steenwol en MW-35 zijn in dat geval goede keuzes. Voor een betonvloer raden wij PIR- of EPS-platen aan. PIR-platen isoleren beter, maar zijn ook duurder dan EPS-platen. Wanneer je meer dan genoeg ruimte hebt in je kruipruimte, kun je daarom het beste voor meerdere lagen EPS kiezen. Heb je niet zoveel ruimte, dan kun je beter slank isoleren met PIR-platen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *