Op zoek naar nieuwe meubels? Maak ze zelf!

Ben je die oude bank of tafel in de woonkamer wel een beetje zat? Of ben je juist alvast je tuin een beetje voorjaar proof aan het maken? Dan kan het zijn dat je een beetje rond aan het kijken bent voor nieuwe meubels. Nieuwe meubels shoppen is uiteraard ontzettend leuk maar kan soms ook lastig zijn. Zeker als ze bij verschillende winkels niet het soort meubelen hebben waar jullie naar op zoek zijn of ze geen leuke meubelen hebben in jullie prijsklasse. Gelukkig is hier een hele simpele en vooral goedkopere oplossing voor… Gewoon je meubels zelf maken! Hoe je dat doet? Dat vertellen we je stap voor stap in dit blog.

Maak een werk- of bouwtekening

Waarschijnlijk heb je wel een idee wat voor soort meubel je graag in je huis of tuin wilt hebben. Zet het idee wat je in je hoofd op papier en werk dat verder uit. Omdat je, je meubel toch zelf gaat maken kan je het net zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Het wordt tenslotte jou of jullie projectje. Als je tekening naar wens is zet je alle benodigde maten, materialen en andere dingen op papier die je nog gaat hebben voor dit project. Ben je nog niet helemaal zeker van de maten of materialen die je wilt gebruiken? Doe even een korte zoektocht op internet en je vindt gegarandeerd de informatie die je nodig hebt. Eenmaal alles op papier, dan kun je starten met de inkopen. Let er bij het inkopen van je materialen op, voornamelijk met hout, dat het materiaal in de winkel al naar behoren is. Hout is bijvoorbeeld een natuurlijk materiaal en kan heel makkelijk krom trekken waardoor het materiaal niet meer geschikt is om mee te werken. Hardhout heeft dit bijvoorbeeld minimaal en is daarom een veelvuldig gekozen materiaal voor meubels.

Aan de slag

Eenmaal alle benodigdheden binnen en je hout even laten rusten? Dan kan je aan de slag. Bewerk het hout en zaag het in de juiste afmetingen. Zorg dat je eerst alles klaar hebt liggen voordat je het meubel in elkaar gaat zetten. Je wilt uiteraard niet al ergens halverwege zijn als je merkt dat je nog een aantal planken of schroeven mist. Je kunt je project uiteraard helemaal alleen uitvoeren maar mocht er toevallig iemand in de buurt zijn dan kan een extra handje af en toe wel fijn en heel handig zijn. Wees dan ook niet bang om tijdig hulp te vragen, zeker niet als dit je eerste DIY projectje is.

Je meubel afwerken

Zit je meubel helemaal in elkaar en ziet die eruit zoals je het in je hoofd had? Dan is het tijd om het geheel af te werken. Je kunt er voor kiezen om het meubel nog een mooi kleurtje te geven door verf of gekleurde lak aan te brengen. Wil je graag de natuurlijke kleur behouden, kies dan voor een blanke lak. Voor buiten kun je als afwerking het beste kiezen voor beits. Na het afwerken het meubel en goed laten drogen en hij is klaar voor gebruik!