Het herfstweer is aangebroken en we zitten gemiddeld weer wat meer binnen. Grote kans dat je deze periode eens goed wilt besteden en een project binnen in huis bent begonnen. Lekker aan de klus om niet alleen tijdsbesteding te hebben, maar vaak ook om het interieur een flinke opknapbeurt te geven. Er lijkt maar geen einde te komen aan al het klussen. Natuurlijk wel van belang dat je het juiste materiaal uitkiest voor het project. Met zoveel verschillende materiaalsoorten met ieder hun eigen kenmerken is het niet altijd eenvoudig om het juiste materiaal uit te kiezen. Zo is er ook veel keuze uit diverse plaatmaterialen. Welke plaatmaterialen je voor welk project het beste kunt gebruiken lees je in dit blog.

Een inbouwkast van MDF

Altijd al dat hoekje onder de trap willen benutten, al je kleding in één kast willen kunnen ophangen of de wasmachine en droger wegwerken? Maak dan een inbouwkast van MDF. MDF staat voor Medium-Density Fibreboard en bestaat uit houtvezels en kunsthars. Deze materialen zijn samengeperst tot MDF. Deze samengeperste platen zijn gemakkelijk te bewerken en worden daarom voor veel verschillende projecten gebruikt. Heb je nu een ruimte voor de inbouwkast uitgekozen waarbij je ergens omheen moet werken, dan kun je het best kiezen voor buigbaar MDF. Deze platen kun je in golvende en cilindrische vormen buigen en worden daarom vaak gebruikt bij meubelbouw. Je kunt kiezen uit dwarsgegroefd en langsgegroefd MDF.

Een ondervloer van spaanplaat

Toe aan een nieuwe vloer of ben je net verhuisd naar een woning waar nog geen vloer in ligt? Dan kun je spaanplaat als ondervloer gebruiken. Vooral in oudere huizen gaan vloerdelen met de jaren hol of bol staan. Wanneer je hier laminaat, parket of vloerbedekking op wilt leggen zul je de kale vloer eerst vlak moeten maken met spaanplaat. Spaanplaat is opgebouwd uit kleine houten spaanders die heel dicht op elkaar worden geperst. Het is gemakkelijk te zagen en te frezen, eenvoudig te behandelen dankzij de gladde oppervlakte en makkelijk om te verwerken. Het wordt daarom veel gebruikt voor zowel interieurbouw en meubelbouw als voor constructieve doeleinden. Als decoratief plaatmateriaal kom je veelal gemelamineerd spaanplaat tegen. Hierbij is de spaanplaat aan beide zijden voorzien van een laag melamine. Dit is een geïmpregneerde papierlaag die stak tegen de houtsplinters wordt geperst. Hierdoor krijgt de Gemelamineerd spaanplaat kleuren en structuren.

Een scheidingswand van OSB

Om de woning een nieuwe indeling te geven kun je een scheidingswand van OSB platen maken. OSB staat voor Oriented Strand Board en wordt gemaakt van restmateriaal. Het restmateriaal wordt versnipperd en vervolgens verlijmd en tot een plaat geperst. OSB wordt onderverdeeld in vier klassen en kun je daarom voor veel verschillende projecten gebruiken. OSB interieur gebruik is duurzaam en voordeliger dan veel andere plaatmaterialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *